Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Μέτρηση Οξύτητας του ελαιολάδου- Στο χημείο του σχολείου μας


Η οξύτητα του ελαιοάδου αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του. Όσο πιο χαμηλή η οξύτητα τόσο πιο ποιοτικό το λάδι. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διαμορφώνουν την οξύτητά του: Όσο πιο υψηλή η οξύτητα τόσο πιο πολλά τα λιπαρά οξέα. Κατά κανόνα, τα ελαιόλαδα που έχουν καλή γεύση και οσμή έχουν και χαμηλή οξύτητα, δηλαδή κάτω από 0,8%.  
Για να μάθουμε πως γίνεται η μέτρησης της οξύτητας του ελαιολάδου, μαζευτήκαμε στο χημείο του σχολείου μας, όπου ο διευθυντής του σχολείου κ.Αλωνάρης Ι., ο οποίος είναι Χημικός, μας έδειξε την διαδικασία.

















Κατά την διάρκεια της επίδειξης,.....














 





















....κρατούσαμε σημειώσεις στο ακόλουθο φύλλο:




Γυμνάσιο Άμφισσας                                     Ονομ/μο ΠΕΡ/ΚΗ ΟΜΑΔΑ
Περιβαλλοντική Ομάδα                               Ημερομηνία 21/03/2012

Μέτρηση Οξύτητας Ελαιολάδου

Απαιτούμενα Όργανα:
1.      προχωϊδα   
2.      ογκομετρικός κύλινδρος
3.      κωνικές φιάλες.


Ποσότητα Λαδιού: 11 cm3

Απαιτούμενα Αντιδραστήρια
Ποσότητα

Καθαρό Οινόπνευμα
22cm3
CH3CH2OH
Δείκτης Φαινολοφθαλείνη
3-4 σταγόνες

Καυστικό Νάτριο
27 cm3
NaOH

Εκτέλεση

Μετρώ τον ογκομετρικό κύλινδρο 11 cm3 λάδι και το ρίχνω στην κωνική φιάλη. Προσθέτω 22 cm3 καθαρού οινοπνεύματος  για να διαλύσω τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο λάδι και ανακατεύω. 
Ρίχνω το Καυστικό Νάτριο στην προχωϊδα. Με την βοήθεια της στρόφιγγας προσθέτω 3 σταγόνες αρχικά στην κωνική φιάλη με το λάδι. Ανακινώ την φιάλη και παρατηρώ το χρώμα του. Έχει γίνει ελαφρώς κόκκινο. Προσθέτω σταγόνες από το καυστικό νάτριο εωσότου το χρώμα του μείγματος στην φιάλη γίνει σταθερά κόκκινο. 
Όσα  cm3 καυστικού νατρίου ξοδέψω, τόσα οξέα έχει το λάδι. 
Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ΑΛΚΑΛΙΜΕΤΡΙΑ.

Και στην συνέχεια, επαναλάβαμε την διαδικασία μόνοι μας...




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου