Η οξύτητα του ελαιοάδου αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για
την ποιότητα του. Όσο πιο χαμηλή η οξύτητα τόσο πιο
ποιοτικό το λάδι. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διαμορφώνουν
την οξύτητά του: Όσο πιο υψηλή η οξύτητα τόσο πιο πολλά τα λιπαρά οξέα.
Κατά κανόνα, τα ελαιόλαδα που έχουν καλή γεύση και οσμή έχουν και χαμηλή
οξύτητα, δηλαδή κάτω από 0,8%.
Για να μάθουμε πως γίνεται η μέτρησης της οξύτητας του ελαιολάδου, μαζευτήκαμε στο χημείο του σχολείου μας, όπου ο διευθυντής του σχολείου κ.Αλωνάρης Ι., ο οποίος είναι Χημικός, μας έδειξε την διαδικασία.
Κατά την διάρκεια της επίδειξης,.....
....κρατούσαμε σημειώσεις στο ακόλουθο φύλλο:
Γυμνάσιο Άμφισσας Ονομ/μο ΠΕΡ/ΚΗ
ΟΜΑΔΑ
Περιβαλλοντική Ομάδα Ημερομηνία 21/03/2012
Μέτρηση Οξύτητας Ελαιολάδου
Απαιτούμενα Όργανα:
1. προχωϊδα
2. ογκομετρικός
κύλινδρος
3. κωνικές
φιάλες.
Ποσότητα
Λαδιού: 11
cm3
Απαιτούμενα Αντιδραστήρια
|
Ποσότητα
|
|
Καθαρό
Οινόπνευμα
|
22cm3
|
CH3CH2OH
|
Δείκτης
Φαινολοφθαλείνη
|
3-4 σταγόνες
|
|
Καυστικό Νάτριο
|
27 cm3
|
NaOH
|
Εκτέλεση
Μετρώ τον ογκομετρικό κύλινδρο 11 cm3 λάδι και το ρίχνω στην
κωνική φιάλη. Προσθέτω 22 cm3
καθαρού οινοπνεύματος για να διαλύσω τα
λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο λάδι και ανακατεύω.
Ρίχνω το Καυστικό Νάτριο στην προχωϊδα. Με την βοήθεια της
στρόφιγγας προσθέτω 3 σταγόνες αρχικά στην κωνική φιάλη με το λάδι. Ανακινώ την
φιάλη και παρατηρώ το χρώμα του. Έχει γίνει ελαφρώς κόκκινο. Προσθέτω σταγόνες
από το καυστικό νάτριο εωσότου το χρώμα του μείγματος στην φιάλη γίνει σταθερά
κόκκινο.
Όσα cm3 καυστικού νατρίου ξοδέψω,
τόσα οξέα έχει το λάδι.
Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ΑΛΚΑΛΙΜΕΤΡΙΑ.
Και στην συνέχεια, επαναλάβαμε την διαδικασία μόνοι μας...
Και στην συνέχεια, επαναλάβαμε την διαδικασία μόνοι μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου